torsdag, maj 19, 2011

Ta ingen skit!

I bemötandet med mina medmännniskor behandlar jag alla, så långt det bara är möjligt, med respekt, förståelse och som jämlikar. Jag förväntar mig det samma tillbaka. Men när jag inte får det tillbaka, när det kommer till orättvis behandling, respektlöshet och översitteri, då blir jag en pitbull, arg som ett bi, jag tänder på alla cylindrar. Vare sig det gäller mig själv eller att andra blir orättvist behandlade så blir jag ursinnigt förbannad och i nio fall av tio så kan jag inte hålla käft. Jag kan inte tyst se på eller sitta och muttra om hur jävligt det är. Jag måste säga ifrån. Högt. Så är det bara.

Högskolan och den skit som kommer därifrån har varit en av de saker som riktig retat mig de senaste fem åren. Jag vet inte hur många gånger jag sagt ifrån när något varit fel och arga mejl har skickats när det brustit i just respekt och bemötande. Och inte skulle det väl sluta bättre... Så nu är jag och min handledare för mitt examensarbete i luven på varandra. Efter att han rakt igenom hela arbetet med mitt examensarbete riktigt sugit på att handleda (bland mycket annat inte svarat på mejl i rimlig tid och varit inkonsekvent) så var det droppen sent igår kväll. Jag fick följande svar på den enkla frågan om han godkänner mitt arbete för opponering eller inte (vilket jag behöver och ska få veta för att kunna förbereda mig);

På maj 18, 2011 vid 12:52 em, (a06jenry) skrev:
Hej!
Tack för dina kommentarer, ska se över och göra det bästa av dem! En kanske lite dum fråga men har du godkänt arbetet för opponering? Jag känner att jag behöver få bekräftat att du (senast idag) meddelat detta till kursansvarig. Hälsningar Jenny

På maj 18, 2011 vid 4:31 em, (caru) skrev:
Hej! jag sköter allt administrativt när jag är klar. Återkommer ang. opponering,
/Urban

På maj 18, 2011 vid 6:06 em, (a06jenry) skrev:
Det svaret var luddigt. Är min uppsats godkänd för opponering eller inte? Jag hoppas ju verkligen att den är godkänd då information om annat borde kommit från dig för länge, länge sen.
/Jenny

På maj 18, 2011 vid 10:15 em, (caru) skrev:
Informationen kommer när jag säger till, jag fattar inte vad som gjort dig sur. Jag arbetar jättemycket med ditt arbete och du är faktiskt inte ensam skall du ha klart för dig. tråkigt avslut med den attityden. Jag ser inga hinder att du går upp.
/Urban

Och gissa om det gjorde mig redigt förbannad. Grejen är ju den att oavsett vad han än tycker om mig eller hur han än uppfattar mig så förväntar jag mig ett professionellt bemötande. Speciellt då jag inte gett honom något annat, trots att jag i ett antal månader tyckt att han suger exeptionellt på sitt jobb. Att kalla en student för "sur" och på det sättet antyda att det skulle vara fel på min attityd är bara omoget och oprofessionellt. Att uttrycka att jag ska "ha klart för mig att jag inte är ensam" är lågt och förminskande gentemot mig. Jag vet att han har mycket att göra, men det handlar om att han ska göra det arbete som han tagit åt sig, jag ska inte bli lidande för att han inte kan bedöma hur mycket han bör ta åt sig. Sen är det respektlöst av honom. Det handlar om mitt examensarbete, min högskoletids viktigaste uppgift. Det handlar om min lärarexamen, om min framtid och om mina möjligheter att försörja min familj. Han fick ett syrligt (men moget och inte otrevligt) svar tillbaka och sen fick kursansvarig ett mejl som informerar om situationen och att min handledare varit riktigt respektlös och oprofessionell i sitt bemötande.

Well, sån är jag. Jag tar ingen skit. Och blir man svartlistad hos mig så har jag oerhört svårt att komma över det, i alla fall utan en uppriktig ursäkt. Det finns de som skulle kalla mig för hetsig, långsint och envis på den punkten. Och att det skulle vara en svaghet eller brist. Jag ser det snarare som en styrka och tillgång. Ett tecken på självrespekt, mod, integritet och gränssättande. Mig sätter man sig inte på.

Och vad gäller Högskolan i Skövde så skulle inte jag, och ingen annan som jag känner som studerat där rekommendera den högskolan till någon, inte under några som helst omständigheter. De vet inte vad de håller på med. Tydligen speciellt inte på lärarprogrammet, då den inte möter kraven och därför tvingas lägga ner. Pinsamt.

8 kommentarer:

Weronica sa...

U rock! Helt rätt, jag är likadan och kan ibland förundras över hur fega folk är, att man tar skit.
Och nu efter allt man vart med om (har oxå mist min pojke) så tycker jag det blivit ännu tydligare just hur respektlösa mm folk kan vara.
Så då är det bra att de får träffa sin överman-kvinna ibland!

Stor kram och människor som dej borde det finnas fler av...:)

Maria sa...

jag tycker också att det är en styrka du har! det är bra att du säger ifrån!!

Néa sa...

Det var väldigt oprofessionellt av honom, jag hade också blivit arg. För som du säger hänger din framtid på det, DU ska inte lida för att HAN inte gör sitt jobb!

Ang. lärarutb. så är det väl ganska många högskolor som blivit underkända den senaste tiden...

Man ska inte ta skit, varför ska man det? Vem mår bra av sånt? Vem tackar dig för att du gör det, inte du iaf.
Nä, man ska stå upp för sig själv, och de sina!

Hanna sa...

Ju mer jag jobbat så slår det mig att Skövde var ingen bra högskola. Fick nyss reda på att vi inte är behöriga att ha en egen klass i skolan utan bara behöriga att undervisa i vissa ämnen. Fick vi någon gång reda på det????

Jen sa...

Tack för peppen hörrni!! Hanna: nä du, det har de lyckats bra med att undanhålla. Vår behörighet har ju dessutom varit otydlig ända från start, första terminen gick jag och trodde att vi hade behörighet ända upp till åk 5. Det stämde ju föga. Det knäppa med det du beskrev, att vi inte är behöriga som klasslärare utan endast ämneslärare är ju att vi inte fått ett dyft när det kommer till ämneskunskap. Sicket skit.

lilla angelyne sa...

Usch, jag känner "arghåren" resa sig direkt. Vi hade också relativt luddig handledare, men jämfört med det otrevliga bemötande du fått är luddighet ingenting. Det är ju verkligen inte för mycket begärt att få veta om arbetet är klart för opponering - det är väl det MINSTA man kan begära!

Och ang. Skövde har jag hört liknande omdömen, även från andra program. Trist!

KRAM

Hanna sa...

Precis. Och vad kan man tänka sig kunna undervisa i? Vår specialisering är väl matematik och läs-och skriv? Hoppas man kan komplettera med kurser om man någon gång vill bli klasslärare.Vore ju sjukt annars.. Tror inte ens Högskolan vet vad vi blir behöriga till. Spännande att höra hur många som inte får sin legitimation nu..

jenn sa...

Högskolan Dalarna har likadana handledare.De suger,kanske ännu mer. Speciellt om man är utbytesstudent och ej kan svenska. Då blir du hotad att skrivas ut från skolan till o med. Så det verkar vara likadant överallt i Sverige. Varför anställer de inte bara fler om de har så jävla mycket att göra att de till slut blir bittra och hatar sina jobb? Ska det behöva vara så?